A ganoderma gomba felhasználása

Az ősi, távol-keleti kultúrákban valóban csodaszerként tartották számon a ganoderma gombát.
 Ha a mai tünet- és betegségnevekkel fejezzük ki sokféle alkalmazását, akkor a következőket sorolhatjuk fel: ideggyengeség (neuraszténia), hosszan tartó betegség által okozott gyengeség, álmatlanság (insomnia), étvágytalanság (anorexia), szédülés, fáradékonyság, idült máj- gyulladás (krónikus hepatitis), magas koleszterinszint (hiperkoleszterinémia), gombamérgezések esetén ellenszer (antidotum), koronária-szívbaj, magas vérnyomás (hipertenzió), magaslati  rosszullét    megelőzése,  daganat, köhögéssel járó időskori légcsőhurut.

A közelmúltban végzett kínai kutatások arra irányulnak, hogy újabb bizonyítékokat szerezzenek a következő betegségek kezelésének hatékonyságára: öregedésgátlás (életkor meghosszabbítása), érelmeszesedés gátlása, vérkeringés javítása, krónikus vírusos májgyulladás, férfi szexuális funkciózavar, hiperkoleszterinémia, időskori immun- működés, kemoterápia által okozott mérgezés, kábítószer által fellépő immunszuppresszió, antikarcinogén és antitumor aktivitás, immunstimuláns hatás.

Érdekességként említhető meg, hogy a hagyományos kínai orvoslásban, akárcsak Japánban, a ganoderma gomba termőtest színe és íze szerint csoportosították a fontosabb hatásokat. A reishi kék és savanyú típusa (jap. aoshiba) javítja a látást és májműködést, valamint idegnyugtató. A vörös és keserű (jap. akashiba) javítja a belső szervek működését, a memóriát, az életképességet. A sárga és édes (jap. kishiba) erősíti a lép működését, léleknyugtató. A fehér és csípős (jap. shiroshiba) javítja a tüdő működését, bátorságot és erős akaratot ad. A fekete és sós (jap. kuroshiba) védi a vesét. A bíborszínű és édes (jap. murasakishiba) erősíti a hallást, az izületeket és az izmokat, javítja a szervezet harmóniáját. Ennél jóval több variációról is olvashatunk a kínai és japán szakirodalomban.
A tápláló (nutritív) értékű vegyületcsoportok közül a ganoderma gomba fehérje-, zsír-, szénhidrát- és rosttartalma említhető meg.

» További információ a ganoderma gombáról

Forrás: A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) ismertet füzet, DXN Összeáll: Dr. Szabó László Gy., Dr. Babulka Péter, Fődi Attila