Egy kis ganoderma történelem

A pecsétviaszgomba felhasználási területeit, gyógyászati előnyeit a hagyományos orvoslásban, főleg a távol-keleti gyógymódokban sokkal előbb ismerték, mint amit a kémia és a biológia szerkezetre vagy hatásra vonatkozó bizonyítékai ma sejtetnek.

LeLLey (1999) és Wasser (2005) összefoglaló munkáit alapul véve foglaljuk össze a legfontosabb tényeket. A távol-keleti országokban, elsősorban Kínában, Japánban, Koreában és Malajziában ősidők óta ismerik a pecsétviaszgombát. Főleg a kínai tradicionális gyógyászatban (TCM = Traditional Chinese Medicine kezdőbetűinek rövidítése, ma már gyakran így nevezik az írott és elektronikus forrásmunkákban, a magyar elnevezés megfelelő rövidí- tése: HKO) használták, erről számos cikket olvashatunk.

A halhatatlanság gombájának nevezték, több mint 4000 éve ismerik és használják. Hasonló jelentőségű, mint a ginszeng. Már a Han dinasztia idején (kereken Kr. e. 200-tól Kr. u. 200-ig) lingzhi néven említik. A dinasztia tagja, Wu császár e gombában a halhatatlanság egyik eszközét látta és ezért a palota falain belül tartotta. A gomba jelentőségét mutatja, hogy a Yuan dinasztia időszakától (1280–1368) kezdve a gomba motívuma díszítő elemként előfordult öveken, bútorokon, festményeken, ékszereken. Az északi Song- dinasztia császára, Zhenzong elrendelte, hogy a birodalomban található összes pecsétviaszgombát gyűjtsék össze. A feljegyzések szerint 10 ezer gombát sikerült összegyűjteni.

Az élet meghosszabbítására használatos gomba iránti kereslet a kínai és japán kultúrákban még hosszú ideig fennmaradt és ma is él. Az uralkodók varázslatos gyógyszerének tartották, használata sokáig a császárok kiváltsága volt. A gomba fogyasztása elősegítette a atalság, az egészség és az életerő fenntartását, meghosszabbította az életet. Mind a mai időkig megőrizte előnyeit. Világszerte elismerik értékét. Még az igen szigorú Food and Drug Administration (az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala, FDA) is engedélyezte étrend-kiegészítőként való felhasználását. Kínában – ahogyan már említettük – hivatalos a gyógyszerkönyvükben. Kiterjedt és kúraszerű alkalmazása javítja az immunrendszer működését,  segít a leromlott egészségi állapotú betegek gyógyulásában, kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj- és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében és a kemoterápia mellékhatásainak kivédésében.
A nevek jelentése is a különleges hatásra utal!


A pecsétviaszgomba elnevezései 
kínai:  Lingzhi [靈芝, 灵芝, língzhī]
szellemek/istenek gombája [神芝, 神芝, shénzhī]
halhatatlanok (gyógy)füve [仙草, 仙草, xiāncăo]
szerencse (gyógy)fű [瑞草, 瑞草, ruìcăo]

japán: Reishi [霊芝, れいし, reishi] (a kínai karakterek japán olvasata) tízezer év gombája [万年茸, まんなんたけ, mannen-take] (ami azt jelenti, hogy aki rendszeresen fogyasztja, tízezer évig – az öröklét ázsiai megfelelője – is élhet)
szerencse gombája [幸い茸, さいわいたけ, saiwai-take] (ezt azért kapta, mert rendkívül nehéz rátalálni egy használható példányra)
majmok széke/trónja gomba [猿の腰掛, さるのこしかけ, saru-no-koshikake]
majom gomba [猿茸, ましらたけ, mashira-take]
Koson (barbár unoka/unokája) szeme [胡孫眼, こそんがん, koson-gan]

koreai: Yŏngji [靈芝, 영지, yŏngji]
(a kínai karakterek koreai olvasata)
az örök ifjúság (gyógy)füve [不老草, 불로초, bulloch’o] (szó szerint: a meg nem öregedés füve)

» További érdekességek a ganoderma gombáról


Forrás: A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum)  füzet, DXN Europe Kft., 2012