Egy ősi gyógynövény a modern tudomány fényében


Ganoderma lucidum - ganoderma gomba

Rendszertani besorolás:
Ország: Gombák (Fungi)
Törzs: Bazídiumos gombák 
(Basidiomycota)
Osztály: Osztatlan bazídiumos gombák (Homobasidiomycetes)
Rend: Taplóalakúak (Polyporales)
Család: Pecsétviaszgomba-félék (Ganodermataceae)
Faj: Pecsétviaszgomba 
(Ganoderma lucidum Fr. Karst.)
 
 
Elnevezései különböző 
kultúrákban:
kínai: Lingzhi, Shenzhi (szellemek gombája), Xiancao (halhatatlanok füve), stb.
japán: Reishi, mannen-take (tízezer év gombája), saiwai-take (szerencse gomba), saru-no-koshikake (majmok széke/trónja), stb.
koreai: Yŏngji, Bulloch’o (az örök ifjúság füve)
magyar folklór: szépasszonykalán vagy szépasszony kalánya
 
Fontosabb ázsiai források 
időrendben:
Shen Nong: Ben cao jing (i.e. II-I. század)
Taishang lingbao zhicao pin (II. század), a Taoista Kánon része, a pecsétviaszgombának több mint 100 formáját írja le. 
Li Shizhen: Ben cao gang mu (1578) a hagyományos kínai gyógyászatról szóló művek közt a legátfogóbb. Az értékét jelzi, hogy máig hivatkozási alapként használják a kínai gyógyászatban.
 
Fontosabb ázsiai irodalmi források időrendben:
Qu Yuan: Kilenc varázsének: A hegyek szelleme (i.e. III. század)1
Ban Gu: Han Wu császár története (I. század)
Zhang Heng: Dal a nyugati fővárosról (107) 
Cao Zhi: A pecsétviaszgombáról (III. század) 
Cao Zhi: A Lo folyó tündére (223) 
Hosszú ének (népdal, ún. yuefu-vers a Han-korból)
Fehér Kígyó legendája (népi legenda, az első irodalmi változat a XVI. századból származik)
 
Fontosabb nyugati források:
A Ganoderma nemzetséget először 1881-ben írta le Karst, a nemzetségnek egyetlen tagja a Ganoderma lucidum volt.
Patouillard 1889-ben megjelent monográfiájában már 48 különböző Ganoderma faj szerepel. Két ré-szre bontotta a nemzetséget, a Ganoderma és az Amauroderma nemzetségre, ezeket a Polyporacea csa-ládba sorolta.
A Ganoderma lucidum fajkomplexet Murill alkotta meg 1902-ben.
A Ganodermatacea elnevezést M.A. Donk vezette be 1964-ben, a család rendszertanát pedig E.J.H. Corner foglalta össze 1983-ban. A csoportosítás a spórafalszerkezet alapján történt, majd később ezt pontosította és kiegészítette.
 
Hazánkban a pecsétviaszgomba kutatás kezdete Igmándy Zoltán nevéhez fűződik, aki 1970-ben megjelent művében megállapította, hogy hazánkban 5 különböző Ganoderma faj fordul elő a természetben és ezek közül a leggyakoribb a Ganoderma lucidum.
 
 
A pecsétviaszgomba 
főbb hatóanyagai:
"A pecsétviaszgomba (reishi, ling zhi) különböző vadon gyűjtött és termesztett állományaiból származó termőtestének, spóráinak és micélium biomasszájának hatóanyagai közt találhatók szterolok (pl. ergoszterol, b-szitoszterol), különböző enzimek (lizozim, sav proteáz, celluláz, amiláz), polipep-tidek, aminosavak, cukrok, zsírsavak, lanosztán típusú triterpének (pl. ganodersav A-Z, lucidénsav A-G, lucidon A-C, ganoderiol A-H, ganoderol A-B és egyéb származékok); különböző molekulasúlyú poliszacharidok (pl. β-D-glükán, vízoldékony arabinoxilo-glükán, vízoldékony heteroglükánok, ganoderan A és B), valamint ásványi anyagok (kalcium, magnézium, nátrium, mangán, vas stb.). A pecsétviaszgomba termőtestéből, illetve micélium biomasszájából ezidáig mintegy 100-féle poliszacha-ridot és 120-féle triterpenoid vegyületet izoláltak."
 
szterolok – ergoszterol
A gombasejtek falának fontos alkotórésze, ennek hiányában a gomba elpusztul.
 
B-szitoszterol
Növényekben szintetizált szterolvegyület. Állatkísérletekben vizsgálva gyulladáscsökkentő, daganat-képződést gátló, lázcsillapító és immunmoduláló hatásúnak bizonyult.
 
enzimek – lizozim
A Gram-pozitív baktériumok lízisét (oldódását) segíti elő a sejtfalak roncsolódása révén. Fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, leginkább a szervezet bejáratainál (szem, orr, száj, stb.) található. Néhány növényben is megtalálható, a pecsétviaszgombán kívül pl. a tormában.
 
sav proteáz
A proteáz enzimek feladata a fehérjék (proteinek) lebontása. A szervezetben több, jól meghatározott működésű proteáz található, a legismertebb a gyomorban, savas közegben működő pepszin ill. az eny-hén lúgos (bázikus) közegben működő tripszin, mely a bélrendszerben található.
 
celluláz
A celluláz enzim feladata a cellulóz lebontása. 
 
amiláz
Az amiláz enzim feladata a keményítők részleges bontása. A tudomány mai állása szerint α-, β- és γ-amilázt, melyek a több száz maltóz (malátacukor) egységből álló keményítőt más-más helyen hasítják.
 
polipeptidek
A polipeptidek tíznél több aminosavegységből álló peptidek.
 
aminosavak
Az aminosavak olyan szerves savak, melyek molekulájában amincsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul. Az α-aminosavak a fehérjék (proteinek) építőkövei. Azon aminosavakat, melyeket az emberi vagy állati szervezet nem tud előállítani, létfontosságú, azaz esszenciális ami-nosavaknak nevezzük. Az emberi szervezet számára 9 aminosav tekinthető esszenciálisnak, ezek: me-tionin, treonin, lizin, izoleucin, valin, leucin, fenil-alanin, triptofán és hisztidin.
 
cukrok – zsírsavak – triterpének
A pecsétviaszgomba triterpén tartalma jelentősen hozzájárul a gomba gyógyhatásához. Ezek közül a legjelentősebbek a ganodersav, a lucidénsav és a lucidon.
 
ganodersav A-Z
A ganodersav egy lanoszetrol származék, melynek számos változatát izolálták és határozták meg. Ezek közül legismertebbek a ganodersav-A és -B.
 
poliszacharidok
A pecsétviaszgomba gyógyhatása első sorban a magas poliszacharid tartalmához köthető. Ezen poliszacharidok leginkább daganatellenes hatásukról ismertek.
 
β-D-glükán
Olyan poliszacharid, melynek lánca kizárólag glükózból (szőlőcukor) áll. A természetben a pecsétvi-aszgombán kívül a sütőélesztőben, a shii-take gombában (Lentinus edodes (Berk.) Sing.), a bokrosgom-bában (Grifola frondosa (Dicks.: Fr.) Gray) és különböző algákban fordul elő.
 
ásványi anyagok
kalcium (Ca), magnézium (Mg), nátrium (Na), mangán (Mn), vas (Fe), réz (Cu) és szerves germánium (Ge)
 
 

A pecsétviaszgomba főbb felhasználási területei:

 
Tumorellenes hatás
Számos klinikai kísérlet igazolta a pecsétviaszgombából izolált poliszacharidok tumorellenes hatását. Sasaki és munkatársai már egy 1971-ben megjelent cikkben azt írták, hogy pecsétviaszgombából és patkónyelv gombából (Phellinus linteus) származó poliszacharidok jelentősen csökkentik az egerekbe ültetett Sarcoma 180 és Lewis tüdőrák sejtek növekedését.
 
Fekélyellenes hatás
Gao és munkatársai patkányokon végzett kísérletekkel kimutatták, hogy a gombából izolált poliszacharid frakciók megelőzték a nem szteroid gyulladáscsökkentők okozta gyomornyálkahártya irritációt, 250-500 mg/kg pecsétviaszgomba kivonat, közvetlenül gyomorba juttatva fekély gyógyulását eredményezte.
 
Vírusellenes hatás
A pecsétviaszgomba nagy molekulasúlyú összetevői, mint egyes poliszacharidok és fehérjék többféle vírustörzs ellen hatásosak, pl. herpeszvírus (HSV, Herpes Simpex Virus) és a VSV (Vesicularis stomatitis).
 
Szív- és érrendszeri megbetegedések
A pecsétviaszgomba a benne található ganodersav és származékai (triterpének) miatt jótékony hatással van a magas vérnyomásra, koleszterinszint-csökkentő és vérrögképződést gátló hatását szintén igazoltak.
 
Vércukorszint csökkentő
A hatásért a ganoderán A és B felelős.
 
Antioxidáns (szabadgyök söprő)
 
A specifikus immunmoduláns.